Boek
Nederlands

Verbonden : de biologie van menselijke relaties

Peter Bos (auteur)
+1
Verbonden : de biologie van menselijke relaties
×
Verbonden : de biologie van menselijke relaties Verbonden : de biologie van menselijke relaties

Verbonden : de biologie van menselijke relaties

Welke rol spelen hormonen in de relatie tussen ouders en kinderen, tussen geliefden en in de verhoudingen op de werkvloer? Wat zijn de gevolgen voor ons biologische systeem wanneer relaties verstoord raken? En vooral: wat zegt dit alles over ons als mens? Relaties zijn voor mensen een biologische noodzaak. Hormonen spelen hierin een belangrijke rol.
Onderwerp
Relaties, Hormonen
Titel
Verbonden : de biologie van menselijke relaties
Auteur
Peter Bos 1983-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Thomas Rap, 2020
317 p.
ISBN
9789400407190 (paperback)

Besprekingen

Afhankelijkheid van anderen is een fundamenteel menselijke eigenschap, zorgzaamheid is onze natuur. Dit is de boodschap die Peter Bos ons in dit boek wil meegeven. De auteur werkt als universitair hoofddocent neuro-endocrinologie. Dat klinkt saaier dan het is. Hij houdt zich bezig met hormonen en andere stofjes in ons lichaam die ons gedrag in relatie tot anderen bepalen. Hoe beïnvloeden stofjes als oxytocine (“knuffelhormoon”), dopamine en testosteron ons gedrag? Zijn de verschillen tussen man en vrouw bij de zorg voor kinderen wel zo groot? En hoe komen die verschillen tot stand? Wat is de rol van omgevingsfactoren en wat van biologische factoren? Hij heeft het over alfamannetjes, noaberschop, compassie, inclusiviteit en acceptatie. Bos schrijft mild humoristisch en zelf relativerend. Hij lardeert zijn betoog met aansprekende voorbeelden, deels uit zijn privéleven. Met uitgebreide literatuurverwijzingen. Een up-to-date boek tot en met Corona. Bos weet complexe zaken over de biologie…Lees verder

Over Peter Bos

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door NCRV

Petrus Andreas Maria (Peter) Bos (Amsterdam, 20 juni 1950) is een Nederlands acteur.

Peter Bos kreeg zijn opleiding in Nederland en in Engeland. In Nederland was hij vooral te zien in karakterrollen met tragikomische uitstraling. Hij werkte bij gezelschappen als Boa Constrictor en Wederzijds en maakte vanaf het begin van de jaren tachtig zijn eigen solovoorstellingen. In 1982 speelde hij een rol in de film Knokken voor twee van Karst van der Meulen. Die vroeg hem daarna voor de rol die hem bekendheid zou opleveren bij een zeer groot publiek: als onderwijzer Frans van der Steg in de serie De Zevensprong. In 1993 was Peter Bos nog te zien in de NCRV-serie Uit de school geklapt. Onder het pseudoniem Peter Noland speelde hij de rol van conciërge Joop.

Lees verder op Wikipedia