Boek
Nederlands

De ideale staat : Politeia

Plato (auteur), Gerard Koolschijn (vertaler)
De staatsleer van de Oudgriekse filosoof (428-348 v.Chr.).
Titel
De ideale staat : Politeia
Ook verschenen als
Politeia (eerste twee drukken) en Constitutie, Politeia (latere drukken)
Auteur
Plato ca.427 v.Chr.-347 v.Chr
Vertaler
Gerard Koolschijn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Klassiek Grieks (tot 1453)
Oorspr. titel
Politeia
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2021
421 pagina's
ISBN
9789025313142 (hardback)

Besprekingen

Dit boek, vooral bekend onder de titel 'Politeia', is een van de bekendste werken van Plato. Het is zowel een inleiding op de filosofie als een verhandeling over het bestuur van de staat. Van de in 1975 verschenen eerste druk van zijn vertaling heeft Koolschijn bij de derde druk een geheel herziene versie uitgebracht (met een hoofdstukindeling en een hier en daar minder vrije vertaling), die nu ongewijzigd herdrukt is. In tegenstelling tot voorgangers heeft hij geprobeerd een vertaling te maken die toegankelijk is voor niet-classici en hij geeft een uitvoerige toelichting van zijn vertaalwijze. Hij is wonderlijk goed in zijn opzet geslaagd: de eeuwenoude en eeuwen trotserende wijsheid van Plato lezen we nu in een zeer begrijpelijk en modern Nederlands, waardoor we des te gemakkelijker kunnen zien hoezeer Plato ook van onze tijd is. Jammer genoeg is het lettertype vrij klein.

Over Plato

Plato (Oudgrieks: Πλάτων, Plátōn) - (Athene, ca. 427 v. Chr. – aldaar, 347 v.Chr.) was een Grieks filosoof en schrijver. Plato, leerling van Socrates en leraar van Aristoteles, is een van de invloedrijke denkers in de westerse filosofie en was de stichter van de Atheense Akademeia, het eerste instituut voor hoger onderwijs in het Westen. Hij schreef dialogen over diverse onderwerpen en werd met zijn Ideeënleer de aartsvader van het metafysisch realisme, waarin de zichtbare werkelijkheid bestaat uit onvolmaakte afspiegelingen van universalia die bestaan in een bovenwereld. Het blijft de vraag in hoeverre Plato's eigen opvattingen bekend zijn, aangezien hij nergens uit eigen naam spreekt, vaak vragen opwerpt zonder deze te beantwoorden en niet altijd consistent is.

Leven

Plato, zoon van Ariston en Perictione, was afkomstig uit een van de meest vooraanstaande Atheense families. Twee va…Lees verder op Wikipedia