Geef één of meerdere zoekwoorden in en druk op Enter of klik op Zoek. Het resultatenscherm toont in de linkerkolom filters waarmee je jouw zoekresultaat eventueel kunt verfijnen. Klik op een resultaat om een gedetailleerde beschrijving te zien.

Op het detailscherm van elk catalogusitem vind je de beschikbaarheidsinformatie terug. Klik in de resultatenlijst op een titel om het detailscherm te openen. Je ziet rechts meteen of een item op dit moment aanwezig is in de bib of niet. Klik op 'Waar staat het' om de exacte plaats in de bib te zien of om het item te reserveren.

Als een item niet beschikbaar is in jouw bibliotheek kun je op dit scherm ook verder zoeken in andere Vlaamse bibliotheken, waar het werk misschien wel beschikbaar is. Geef je postcode in, vervolgens worden de meest nabije bibliotheken doorzocht.

Log in bij Mijn Bibliotheek om je uitleningen te bekijken en om de uitleentermijn van uitgeleende items te verlengen. Als je nog geen Mijn Bibliotheek login heb moet je eerst een account aanmaken (meer info).

Als je ingelogd bent klik je op de naam van jouw bibliotheek om het overzicht van jouw uitleningen te zien. Als je meerdere lidkaarten gekoppeld hebt kun je op meerdere bibs/lidkaarten klikken. In het overzicht van de uitleningen vind je ook de verlengfunctie terug. Zie je geen verlengknop? Dat betekent dat de uitleenvoorwaarden van jouw bibliotheek geen verlenging meer toestaan.

Dit doe je vanaf het detailscherm van het item dat je wenst te reserveren. Klik in het detailscherm op de knop 'waar staat het'.

Als de uitleenvoorwaarden van jouw bibliotheek dit toelaten, vind je hier een reserveerknop terug. Een klik op die knop brengt je naar het loginscherm van Mijn Bibliotheek.

Na het inloggen krijg je de eventuele kostprijs van de reservering te zien en wordt gevraagd om je reservering te bevestigen.

Je plaatst boeken of andere items op een lijst door tijdens het zoeken in de catalogus te klikken op 'voeg toe aan selectie'. Op dezelfde manier kun je ook items terug van een lijst verwijderen.

Bovenaan de zoekresultaten verschijnt een gele balk die aangeeft hoeveel items je reeds selecteerde. De gele balk blijft staan gedurende je hele zoeksessie, je kunt dus meerdere opzoekingen doen in de catalogus en items uit die verschillende opzoekingen samen op 1 selectielijst zetten. Je kunt je selectie eventueel snel afdrukken, naar een e-mailadres versturen of als tekstbestand exporteren. Om jouw selectie te bewaren kies je de optie 'opslaan op lijst'.

Vervolgens opent het aanmeldscherm van 'Mijn Bibliotheek' Na het aanmelden kies je om je lijst als een nieuwe lijst op te slaan, of voeg je jouw selectie toe aan een eerder gemaakte lijst. Je kunt ook aangeven of het om een verlanglijstje van te lezen items gaat via het statusveld. Klik op 'voeg toe' om je lijst te bewaren.Als je gekozen hebt voor een nieuwe lijst dan krijg je in het volgende scherm de kans om de lijst een naam te geven en een omschrijving toe te voegen.

Ja, je kunt dit op een aantal manieren doen:

Je vertrekt vanop je lokale bibliotheekcatalogus (bv. http://deinze.bibliotheek.be). Klik op het pijltje bij 'catalogus'(voor het zoekvak). Je kunt daar kiezen voor de catalogus van de provincie Oost-Vlaanderen om meteen alle Oost-Vlaamse bibliotheken te doorzoeken.

Een andere manier is om te vertrekken van een detailscherm van een catalogusitem. Klik op de detailpagina op de knop 'Waar staat het?'. Op dit beschikbaarheidsoverzicht kun je onderaan jouw postcode ingeven om te zoeken naar bibliotheken in de buurt die dit item ook in hun bezit hebben.

Om in heel Vlaanderen te zoeken gebruik je best de http://zoeken.bibliotheek.be.

Het GoPress krantenarchief is enkel beschikbaar bij bibliotheken die hier een abonnement op hebben.

Klik op het pijltje bij 'catalogus'(voor het zoekvak). Kies de optie 'krantenarchief' om deze digitale collectie te doorzoeken.

Als je op de titel van een artikel klikt, krijg je het loginscherm van 'Mijn bibliotheek' te zien. Meld je aan om het artikel te lezen. Vanop een pc in de bibliotheek zelf hoef je niet aan te melden, je zult daar automatisch doorgestuurd worden naar het artikel.

Deze pagina geeft een overzicht van de collectie die via GoPress te raadplegen is.

De catalogus groepeert in de resultatenlijst verschillende versies (vb. luisterboek, gewoon boek, …) of edities (vb. 1ste druk, 2de druk, ...) van eenzelfde publicatie of uitvoeringen van eenzelfde muziekwerk. Door die groepering kunnen zoekresultaten overzichtelijk en gebruiksvriendelijk worden gepresenteerd. Bij 'Kies uitgave' kan je doorklikken naar een andere uitgavevorm van het werk. Op de detailpagina kan je andere edities vinden door op het +-je naast de uitgever en het uitgavejaar te klikken.
De zoekresultaten worden standaard op relevantie gesorteerd. De ingebouwde relevantiesortering houdt onder andere rekening met de plaats en de frequentie waarin je zoekterm(en) voorkomen in de beschrijving van de publicaties. Enkele regels voor de relevantiesortering zijn:
 • zoekresultaten waarin de exacte zoekterm voorkomt, scoren hoger in de relevantiesortering
 • zoekresultaten waarin de zoekterm meermaals voorkomt, scoren hoger in de relevantiesortering
 • zoekresultaten waarin de zoekterm in belangrijke velden (bv. auteur, titel) voorkomt, scoren hoger in de relevantiesortering
 • zoekresultaten met veel edities of uitvoeringen scoren hoger in de relevantiesortering
 • zoekresultaten waarbij de titels in het bezit zijn van veel bibliotheken scoren hoger in de relevantiesortering
 • Je kunt ook kiezen om de resultaten alfabetisch of chronologisch weer te geven.

  Je kunt in de zoekbox gebruik maken van een geavanceerde zoektaal om meteen gerichter te zoeken.

  Enkele algemene mogelijkheden:

 • Gebruik aanhalingstekens om exact naar een zin of samenhorende woorden te zoeken. Zonder aanhalingstekens wordt apart op alle woorden gezocht.
 • Je kunt de booleaanse operatoren AND, OR en NOT gebruiken in je zoekopdracht.
 • Daarnaast kun je meteen zoeken in specifieke indexen (komen overeen met de verfijningen die je links kunt selecteren na een zoekvraag). Hieronder vind je een beknopt overzicht van mogelijke zoekindexen en voorbeelden van zoekopdrachten.

  author:
  author:"Doris Lessing"

  title:
  title:"harry potter en de vuurbeker"

  subject:
  subject:Berlijn

  format:
  format:krant
  mogelijke waarden: boek, krant, tijdschrift, artikel uit tijdschrift, cd, dvd, fundel, …

  type:
  type:film
  Mogelijke waarden: fictie, non-fictie, muziek, film

  language:
  language:turks
  Publicatietaal is Turks

  languageo:
  languageo:turks
  Originele taal is Turks (publicatie vertaald uit het Turks)

  year:
  year:2009
  Publicaties uitgegeven in 2009

  doelgroep:
  doelgroep:"vanaf 14 jaar"
  Mogelijke waarden: jeugd, volwassenen, jongvolwassenen of een specifiek leeftijdsverwoording zoals in het voorbeeld

  publisher:
  publisher:"de eenhoorn"

  siso:
  siso:706

  zizocode:
  zizocode:lalala
  Mogelijke waarden: ZIZO-codes in gebruik in Open Vlacc uit de bibliografische records

  level:
  level:"avi 6"
  Mogelijke waarden: Nederlandse en Vlaamse AVI-leesniveaus

  series:
  series:Kiekeboe
  Ja, je kunt een beroep doen op de dienst “Interbibliothecair Leenverkeer” (kortweg IBL). Contacteer jouw lokale bib, zij zullen jou de kostprijs voor deze dienst laten weten en zullen voor jou een aanvraag plaatsen bij die andere bibliotheek. Je kan de boeken dan in je gebruikelijke bib komen afhalen.