Leesplezier dat is voor iedereen. Maar soms vind je lezen niet zo leuk omdat het moeilijker gaat. Ook daar heeft de bibliotheek een oplossing voor.

De bib heeft voldoende leesvoer in huis om elk kind aan het lezen te krijgen. Soms botsen leerlingen echter op hindernissen waardoor dat leerproces minder vlot verloopt. In het Leespunt brengt de bib alle hulpmiddelen samen om kinderen met bijzondere leesnoden te ondersteunen.

Ongeveer één op twintig kinderen kampt met dyslexie. Zij vinden in het Leespunt lees- en weetboeken met lettertype dyslexie, Daisy-luisterboeken of gewone luistercd’s.

Oudere kinderen ondersteunt het Leespunt met boeken op een makkelijk leesniveau maar met thema’s die aansluiten bij hun leeftijd.

Daisyboeken

In het Leespunt vind je ook Daisyboeken, dat zijn speciale luisterboeken. Je kan het in één ruk doorlezen, maar je kan ook door het boek bladeren, van zin naar zin, van bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Je kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, zelfs een bladwijzer plaatsen. Maar je kan ook het voorleestempo aanpassen aan jouw noden.

Daisyboeken zijn een initiatief van Luisterpuntbibliotheek. Iedereen met een leesbeperking kan lid worden van Luisterpunt. In het Leespunt vind je Daisyboeken in de vorm van een cd die je dan op een computer met de gratis software kan afspelen. Maar je kan ook online boeken beluisteren via de web-speler of via de gratis app van Anderslezen.

Nederlands leren

Kinderen die nog maar net Nederlands leren, vinden hun gading in de makkelijk lezen-leesboeken. Die boekjes worden geflankeerd door tweetalige prentenboeken (zoals de Nik Nak-reeks of O Mundo) en een (klein) aanbod Franstalige en Engelstalige leesboeken.

Ik haat lezen!

Heb je dyslexie? Dan heeft Luisterpuntbibliotheek voor jou zelfs een speciale website. Hier vind je informatie, tips, weetjes, leessuggesties en meer. Neem snel een kijkje op ikhaatlezen.be

Wil je graag meer weten? Aan de balie helpen we je graag verder.